Här är finalisterna i Årets Nätängel Junior

Fyra nätänglar i fyra kategorier har gått vidare till finalomgång i Årets Nätängel 2018. I dag presenteras de fyra finalisterna i Årets Nätängel Junior – Moa Engdahl, Maya Runhagen, Klass 9F i Huddinge och Theo Haraldsson.

Den 19 november är det dags att utse vinnarna i den fjärde upplagan av Årets Nätängel. Syftet med Årets Nätängel är att lyfta, hylla och hedra någon eller några som sprider kärlek, glädje och pepp till andra på nätet. Priset, som instiftades för fyra år sedan av mySafety Försäkringar delas i år ut i fyra kategorier, där Life of Svea med Familjeliv.se i spetsen i år är stolta sponsorer för priset Årets Nätängel Junior!

Kategorin Årets Nätängel Junior har beskrivningen: ”Barn och unga är inte bara bland de mest utsatta för näthat. De är även bland de mest aktiva i att uppmärksamma och motverka en kass ton på nätet. Årets Nätängel Junior uppmärksammar en person eller grupp individer under 18 som står i framkant i kampen mot hatet.”

– Det finns så otroligt mycket goda krafter bland barn och ungdomar på nätet i dag. Så många som faktiskt förstår att fler måste aktivera sig och stå upp mot hat, hot och dålig ton. Ungdomarna är vår framtid och de här ungdomarna gör att framtiden ser ljus ut, säger PA Prabert, kommunikationschef på mySafety Försäkringar.

Juryn för Årets Nätängel Junior har i år bestått av PA Prabert (Kommunikationschef, mySafety Försäkringar), Daniel Mälsjö (VD, Familjeliv.se), Kristin Otterstål (Content Manager, Familjeliv.se), Annika Sjöö (influencer, hälso- och tv profil) och Ellinor Bjurström (influencer, tv- och Youtube profil).

– Då vår huvudmålgrupp är just barnfamiljer, tycker vi att det är extra kul att lyfta en yngre person som gör ett viktigt arbete när det kommer till att bidra till ett bättre klimat på nätet. Vi känner ett ansvar att jobba emot det utbredda näthatet som dagligen florerar på nätet, och som i hög utsträckning drabbar barn och ungdomar. Vi ser ett enormt stort engagemang bland våra besökare kring just barn och digitaliseringen, säger Daniel Mälsjö.

Tillsammans har juryn utsett dessa fyra fantastiska finalister:

Moa Engdahl – Moa the warrior
Moa the warrior har det där lilla extra. Hon själv säger att det är tack vare en extra kromosom. Vi säger att det är för hennes mod, hennes glädje, hennes kärlek. Hon visar vägen för alla oss andra att annorlunda bara är ett annat ord för fantastisk. Med nätet som plattform visar hon vägen för en hel ny generation.

Maya Runhagen
Att som 10-åring reagera på grupptryck med att säga ”stopp” är modigt, inspirerande och imponerande bara det. Att höja frågan och göra det till en diskussion i en klass, skola och snart ett helt land med nätet som plattform, är mer än de flesta av oss skulle klara. Genom att skapa dialog kring kränkningar och utsatthet i skolan är Maya Runhagen en förebild för oss alla.

Klass 9F Östra Grundskolan Huddinge
Många i vuxenvärlden har bestämt sig för att det är barnen som är problemet. Att det är de som hatar, hotar och mobbar på nätet. Klass 9F i Huddinge accepterar inte den världsbilden. De vet att såväl unga som gamla måste bidra om vi ska få en bättre ton på nätet.

Theo “Theoz” Haraldsson
Med miljontals följare på nätet har man såväl ansvar som möjligheter. Theo ”Theoz” Haraldsson förvaltar det väl. Genom att tydligt ta avstånd från hot och hat, både mot honom själv och mot andra, är han en lysande internetstjärna på mer än ett sätt.

Vinnarna presenteras på en gala på Nalen i Stockholm den 19 november. Galans leds av Paula Fenjima Manrique och det bjuds bland mycket annat på underhållning av Rhys.